sâmbătă, 19 februarie 2011

Sarmalute crude

Aceasta reteta poate fi adaptata in stilul fiecaruia, important e sa fie incluse ingredientele de baza: hrisca, nuci, verdeata, ardei si varza murata. Despre cum se face varza murata nesarata crocanta si sanatoasa puteti afla din reteta postata de mine aici.

Aceste sarmalute sunt usor de preparat, iar despre aportul lor nutritiv, bogat in fier, vitamina K, C si multe altele, nu pot sa spun decat ca nu se compara cu sarmale fierte. O asemenea gustare iti ofera multa energie, ceea ce este, in fapt, rolul meselor sanatoase, sa-ti ofere energie si nu senzatie de oboseala.
Ingrediente:
200g hrisca, 2 ardei capia, 3 morcovi medii, 200 g miez de nuca, o ceapa mica, o legatura de patrunjel, 6 ciuperci champignon crude si proaspete (daca nu sunt proaspete, renunta la ciuperci), 2 linguri de ulei de armurariu (se poate folosi orice alt ulei presat la rece), sare grunjoasa, nucsoara, cimbru, piper, varza murata.

Ca si paranteza, nu este neaparat nevoie sa respecti cu strictete ingredientele de mai sus, improvizeaza si creaza-ti retetele proprii! De exemplu, de curand, am incercat o combinatie care mi-a placut foarte mult:
un pahar de tarate de grau inmuiata in apa peste noapte, un pahar de hrisca inmuiat in apa peste noapte, o mana de nuci la fel inmuiate peste noapte, 6 ciuperci champignon brune proaspete, un pahar de urzici crude tinute putin in apa calda, 2 ardei capia, sare, nucsoara, cimbru, piper.

Daca ai hrisca verde atunci cel mai bine e sa o lasi sa germineze, asa profiti din plin de vitamine, proteine si minerale, care in semintele germinate se multiplica de cateva ori. Pentru a germina hrisca, o speli bine, o lasi la inmuiat de dimineata intr-o cantitate mare de apa filtrata, apoi seara clatesti si rastorni in strecuratoare acoperind deasupra cu o bucata de tifon umed. Dimineata germenii de 1-2 mm ar trebui sa se vada. Mai multe informatii despre germinare le puteti gasi aici. Daca nu ai timp suficient pentru a germina, inmoaie hrisca in apa peste noapte.

Daca ai hrisca maronie, care se gaseste cel mai des in comert si care a fost prelucrata termic in prealabil (de aici provine culoarea maronie), atunci este suficient sa o lasi la inmuiat in apa calda cateva ore.

Nuca se lasa la inmuiat aprox. 2 ore. Nuca si ciupercile se maruntesc in tocator, se adauga ceapa, patrunjelul, ardeiul taiate marunt, morcovul se da pe rozatoarea mica. Totul se amesteca cu hrisca, ulei si se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara, cimbru. 

Se decupeaza nervurile la frunzele de varza si se ruleaza sarmalutele. Daca vrei sa fie mai simplu, toci marunt varza murata si o adaugi in compozitie. Iese o salata delicioasa si hranitoare, ca cea din imagine:

Pofta buna iti doresc!

P.S.: uleiul de armurariu este un antioxidant puternic, cu mult superior uleiului de catina, bogat in vitamina E, faciliteaza regenerarea celulelor ficatului si detoxifierea intestinului.
Cat despre hrisca, mai multe informatii despre beneficiile ei le puteti gasi aici .



Un comentariu: